Индийските власти наложиха забрана за използването на внесени от Китай компоненти за производството на военни безпилотни летателни апарати (дронове) от индийски компании. Това съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници.

Индия и Китай са двете най-големи държави от икономическата организация БРИКС (влизат още Бразилия, Русия и ЮАР), към която желание да се присъединят проявяват още около 20 държави. 

По сведения на източниците, причината за забраната е свързана с необходимостта да се гарантира националната сигурност на страната в условията на нараснали заплахи от шпионаж и кибератаки от страна на Китай. Има и опасения от възможни щети за индийските дронове, от използването на произведени в Китай електроника, радиотехническо оборудване и оптика.

Турция премества производството на бойните дронове Bayraktar в друга държава

Турция премества производството на бойните дронове Bayraktar в друга държава

Това става въз основа на подписване на стратегическо споразумение с турската компания Baykar

По данни на източниците, понастоящем 70% от компонентите за дронове, произведени в Индия, се внасят от Китай. Според събеседниците на Reuters, посочената забрана ще принуди индийските производители да търсят други възможности за внос на компоненти за бойни дронове.

А също така, забраната може да доведе до повишение на цената на произведените в Индия дронове с 50%, както и увеличаване на сроковете за тяхното разработване и производство.

През текущата фискална година (2023-2024 г.) Индия планира да изразходи 19,7 милиарда долара за модернизиране на въоръжените си сили. 75% от тази сума ще получат индийски държавни и частни компании за производство на оръжие.

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката спазва санкциите спрямо Русия