Годишната инфлация в Турция се ускори до 79,6% през юли от 78,62% през юни, съобщи Статистическият институт на страната.

"Инфлацията в Турция на годишна база се ускори през юли до 79,60%", се казва в доклада. Ръстът на потребителските цени само за месец е 2,37%, уточнява институтът.

Турският министър на финансите Нуреддин Небати прогнозира инфлация от 48-49% до края на 2022 г., до края на 2023 г. той очаква тя да спадне до 19,9%, според него не се разглежда промяна на базовата лихвена ставка в краткосрочен план.

Инфлацията в Турция се засили до 24-годишен връх

Инфлацията в Турция се засили до 24-годишен връх

Войната доведе до скок на цените на газа

Но в същото време, според Групата за изследване на инфлацията (ENAG), създадена от учени и икономисти, годишната инфлация в страната се е ускорила до 176,04% от 175,55% месец по-рано, а ръстът на потребителските цени се е увеличил с 5,03% през юни.

Миналата година, след няколко понижения на лихвите, обезценяването на лирата се ускори рязко, което се отрази негативно на финансовата система на страната. Тогава годишната инфлация на фона на колебания в националната валута се ускори до 36%, припомня агенция Прайм.

Войната на Турция с инфлацията: цените растат ежедневно и много хора са уплашени

Войната на Турция с инфлацията: цените растат ежедневно и много хора са уплашени

Кризата в страната се задълбочава

Централната банка на Турция тази година запазва основният лихвен процент непроменен на 14%, а лирата постепенно отслабва: ако в края на януари обменният курс беше около 13,5 лири за долар, то в края на февруари вече беше 14 лири, и сега достига 17 лири.