Темпът на инфлация в Турция на годишна база се повиши отново. Този път увеличението е 73,5% през май на годишна база. Това е 24-годишен връх, показват официалните данни.

За сравните през април на годишна база инфлацията беше 70%, съобщи Турският статистически институт (TurkStat). Сред причините са последиците от войната, нарастващите цени на енергията и спада на турската лира.

Последният път, когато инфлацията надхвърли 73,2% беше през 2002 г. и е най-високата от октомври 1998 г., когато годишната инфлация беше 76,6%.

Войната в Украйна, което доведе до скока на цените на газа, петрола и зърното, усложни ситуацията в зависимата от внос на Турция.

Най-рязко увеличение на годишните цени има в транспортния сектор - 107,6%, следвани от цените на храните и безалкохолните напитки с 91,6%, сочат данните на статистическия институт.

Всеки месец потребителските цени са се повишавали с близо 3%, съобщи TurkStat, в сравнение с пазарна прогноза от 4,8%. Годишно инфлацията на потребителските цени се предвиждаше да бъде 76,55%.

Индексът на цените на местен производител се покачи с 8,76% на месец през май при годишно увеличение от 132,16%.