През декември 2020 г. индексът на потребителските цени в Турция нарасна до 14,6%, сочат последните данни на националната статистика. Така годишният темп на инфлацията е нараснал с 0,57 процентни пункта спрямо ноември, когато инфлацията беше 14,03%.

Преди година инфлацията в страната беше 11,84%.

С постигнатата си стойност индексът на потребителските цени отново се покачва повече, отколкото анализаторите предполагаха. Преди седмица прогнозата на 19 икономисти, анкетирани от Анадолската агенция, беше, че индексът ще се покачи с 14,4%.

Освен това инфлацията е значително по-висока, отколкото целят от правителството. Властите искаха тя да се понижи до 10,5% според плановете в новата им икономическа програма от септември тази година.

Отново категорията "разни стоки и услуги" е лидер по поскъпване - с 28,12%, следвана от транспорта (21,12%) и хранителните продукти и безалкохолните напитки (20,61%).

До растежа на инфлацията се стигна, след като дори обръщането на лихвената политика и увеличаването на основния лихвен процент по репо сделките не внесе оптимизъм в местната валута. Сега единственият вариант, който остава пред новия гуверньор на турската централна банка, ще е да пробва през тази година да свие паричното предлагане.