Спадът на цените на биткойн, който започна през април, ще продължи само през лятото, според Джейсън Урбан, съпредседател на Galaxy Digital, предаде Kitco News.

По думите му до началото на есента институционалните инвеститори ще се появят отново и ще повишат цената. Така според него тя ще пробие нови исторически рекорди, достигайки най-малко 70 хил. долара до края на годината.

"Определено мисля, че можем да видим нещо повече от 70 хил. долара до края на годината", каза Урбан. "Мисля, че можем да очакваме факторите страх, несигурност и съмнение, които видяхме през последните седмици, да задържат цените плоски през лятотo."

Коментарите на Урбан идват в момент, в който биткойн се сблъска с нова атака от критики, този път от Банката за международни разплащания (BIS), която пише в неотдавнашен доклад, че "криптовалутите са спекулативни активи, а не пари и в много случаи се използват за улесняване на прането на пари, кибератаки и други финансови престъпления."

По-рано през седмицата Народната банка на Китай забрани извънборсовата търговия с биткойн в страната и забрани няколко големи миньори, с което капацитетът на копаене в Поднебесната империя се срина с 90%.

Урбан казва, че регулациите могат да бъдат от полза, но опитите да се забрани биткойн са просто напразни. "Не можете да забраните напредъка. Можете да го регулирате, просто не можете да го обявите извън закона", каза той.