Иран се обърна с молба за извънреден заем на стойност 5 млрд. долара от Международния валутен фонд заради дефицити на лекарства и медикаменти, породени от санкциите на САЩ, в контекста на разрастваща се епидемия от коронавирус в страната, предаде Zero Hedge.

"Президентът Тръмп подмолно затяга незаконните санкции, целейки да източи ресурсите на страната, които са изключително необходими в борбата срещу коронавируса, докато гражданите ни умират от него", написа в Twitter външният министър на страната Жавад Зариф. Молбата за финансова помощ от МВФ също е потвърдена в негов туит.

Колко близо са фармацевтичните компании до ваксина или лекарство за коронавируса?

Колко близо са фармацевтичните компании до ваксина или лекарство за коронавируса?

Mалък брой биотехнологични компании и няколко големи фармацевтични компании са в надпревара с времето

По думите на Зарид, управляващият директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева е посочила, че страните, засегнати от коронавирус, ще бъдат подкрепяни от Скоростния финансов инструмент. "Нашата централната банка желае достъп до него него незабавно", пише външният министър на Иран.

Общият брой на засегнатите от коронавирус в Близкия изток е над 10 хил. души, много от които са именно в Иран. Според Associated Press в страната случаите са над 9 хил., при 429 с летален изход.