Ръстът на петролните цени в последните седмици не спасява Иран от валутната криза в страната. Местната валута губи стойност вече седми месец, като спрямо долара курсът на риала е рухнал почти два пъти.

В опит да овладее пазара правителството задължи Централната банка да фиксира курса на долара на 42 000 риала, но практически никой не спазва това ограничение. В повечето случаи американската валута се разменя за над 60 000 риала, което вече се смята за реалния курс, пише vestifinance.ru.

По-рано Банката забрани на гражданите да държат повече от 10 000 евро в брой, като ги задължи валутата над тази сума да бъде продадена на банките.

Преди дини бяха забранени и операциите с крипто валути на банките и другите финансови организации в страната.

Освен това Техеран се отказа от долара и реши да извършва международните си разчети и плащания в евро.

Според анализаторите основна причина за валутната криза са опасенията, че САЩ ще излязат от сделката по ядрената програма на Иран, която позволи санкциите срещу Ислямската република да бъдат частично вдигнати. По-специално Иран получи право да продава петрол в ЕС и достъп до 100 милиарда долара замразени активи.

Срокът на сделката изтича на 12 май, а президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва, че Вашингтон ще се оттегли от нея.

Въпреки че в резултат на падането на санкциите Иран достигна износ от 2 милиона барела петрол дневно обаче, страната продължава да изпитва валутни затруднения.

Като друга основна причина за валутната криза анализаторите изтъкват лошото управление на икономиката.

Според икономиста Стив Ханке, професор в университета "Джон Хопкинс", САЩ "съвършената валутна буря" в Иран е причинена от лошото икономическо управление и международните санкции срещу страната.

Държавата не можа да се възползва от споразумението за ядрената програма от 2015 г. и да постигне сътрудничество със световните сили.

Експертите смятат, че това сериозно усложни достъпа на Иран до световната търговия, финансите и чуждестранните инвестиции.

Те отбелязват също така, че иранските власти от дълго време не се справят с управлението на собствения си валутен пазар. Преди шест години правителството се опита да установи единен официален валутен курс за националната валута, но опитът бе неуспешен.