През 2020 г. България е изнесла към Германия стоки на стойност €3,6 млрд., показват данните на германската статистическа служба. Въпреки кризата износът бележи повишение от 0,1% и записва рекорд за периода след 1989 г., сочат изчисленията.

Българският износ към най-голямата икономика в Европа за четвърта поредна година — и за пета от началото на прехода — изпреварва вноса. Търговският дефицит за Федералната република през 2020 г. е в размер на €991,75. Вносът от Германия е в размер на €3,6 млрд. което е спад с 8,1% спрямо 2019 г.

Петте групи стоки, които българската икономика е изнесла най-много през 2020-а

Петте групи стоки, които българската икономика е изнесла най-много през 2020-а

И кои са най-внасяните категории стоки у нас през изминалите 12 месеца

Общият търговски стокообмен с Германия през 2020 г. достига €8,2 млрд., като така федералната република запазва мястото си на водещ търговски партньор за България.

Традиционно Германия изнася за България машини, оборудване, автомобили, резервни части за тях, химически продукти, докато в началото на прехода в нашия износ преобладаваше текстил, облекла полуфабрикати. От 2009 г. постепенно започват да се изнасят продукти с по-голяма стойност, което доведе до увеличаване на износа и дори изпреварване на вноса, посочи пред Money.bg по Bulgaria ON AIR главният управител на Германо-българската търговско-индустриална камара д-р Митко Василев.

България е изнесла повече стоки към Германия, отколкото внася от там

България е изнесла повече стоки към Германия, отколкото внася от там

За четвърта година поред ще имаме положително салдо с най-голямата европейска икономика