Индексът, показващ, че инвеститорите са склонни рискове, достигна стойност от почти 30 пункта, което е най-високата на показателя в историята, сочи Изследването на мениджъри на фондове, провеждано от Bank of America, Предаде Zero Hedge.

Единственият момент, в който показателят се е доближавал до настоящата си точка, беше в края на 2017 г., припомнят от изданието. Тогава от банката също оповестиха, че пазарите са изключително настроени към рискове, а единствената разлика между онзи период и днес е, че индексът VIX, измерващ волатилността на пазарите, беше рекордно нисък, а сега той точно падна от пиковата си стойност, постигната в края на януари.

"Единствената причина да си мечешки настроен днес е, че... няма никаква причина да си мечешки настроен", каза главния инвестиционен стратег на Bank of America, повтаряйки думите си от преди почти четири години.

Според проучването, причината за настроенията на мениджърите е фактът, че вече почти всички от тях смятат, че преминаваме през V-образно възстановяване, паричните равнища са на 8-годишно дъно, а експозициите към акциите и облигациите - на най-високото си равнище от 2011 г.

Нещо повече, индикаторът Бикове & мечки, който банката също изготвя, нарасна наскоро до 7,7 пункта, което е силно в бича територия, а само 13% от мениджърите във финансовия свят са на мнение, че в момента се намираме в балон.

Същевременно над 80% от финансовите специалисти прогнозират увеличаване на инфлацията, което е по-висока стойност даже и от тези, постигнати през 2004, 2017 и края на 2018 г.

Също над 80% от тях предвиждат печалбите на глобалните компании да нараснат през следващата календарна година, а за последен път подобно равнище на този индекс се наблюдаваше през 2002 г., като края на 2009 г. също беше постигнато много високо равнище. Трябва да се има предвид обаче, че през последния месец той се понижи леко.

Друг рекордьор сред индикаторите, разглеждани от Bank of America, е кривата на доходността на облигациите, за която също над 80% от мениджърите предвиждат увеличаване. Както и останалите метрики, тя е над всяко друго историческо равнище, на което някога е била.