Източноевропейските валути възстановиха част от загубите, причинени от вчерашните разпродажби в резултат на слабата ликвидност, но все пак се сблъскаха с насрещни ветрове, пише Bloomberg.

Фокусът на инвеститорите се насочва към представянето на новото предложение за бюджет на Европейския съюз за периода 2021-27 г. и перспективите за разпределение на средствата към страните от Централна и Източна Европа. Новият евробюджет поставя началото на месеци на политически кавги между страните-членки, преди да бъде одобрен от техните държавни глави.

Полша, която е замесена в полемика с Брюксел относно върховенството на закона, ще види, че фискалната й позиция ще бъде поставена под наблюдение от инвеститорите. Кохезионните фондове, отпуснати на Варшава в рамките на евробюджета за периода 2021-27 г., могат да бъдат с 8 млрд. евро по-малко, отколкото през периода 2007-14 г., според доклад на PAP.

Източноевропейските валути бяха засегнати от възраждането на долара

Източноевропейските валути бяха засегнати от възраждането на долара

Най-голямата икономика в региона е и най-големият бенефициент на номинално ниво в настоящия седемгодишен бюджет, а Унгария получава най-големият приток на евросредства на глава от населението.

"Заглавията може да са леко негативни за валутите на страните от Централна и Източна Европа, предвид очакваното намаление на общото финансиране, както и вероятната връзка на фондовете с "върховенството на закона", предвиждат стратезите на ING Groep. Според тях полската злота вероятно ще се справя по-зле от останалите валути в региона, заради сблъсъците с Европейския съюз.

Именно полската злота поведе отскока сред валутите в ЦИЕ спрямо долара в сряда, нараствайки с 0.8%, докато чешката крона и унгарския форинт се повишиха съответно с 0.3% и 0.2%. И все пак, печалбите бяха част от спадовете, отчетени ден по-рано.

Невиждан от 2 години срив на рублата спрямо еврото

Невиждан от 2 години срив на рублата спрямо еврото

Спрямо долара сривът е невиждан от 7 декември 2016 г.

Търговците си блъскаха главите, тъй като обменните курсове на валутите на Полша, Унгария и Турция понесоха удар дори когато регионалните пазари бяха затворени за официални празници. Валутите спаднаха до най-слабите нива от месеци, тъй като малко местни маркет мейкъри бяха наоколо, за да предложат ликвидност в момент, когато доларът нарастваше. Злотата изгуби 1.6% от стойността си, най-стръмният й спад от октомври.

"Някои инвеститори затварят дългосрочни залози за поскъпване в региона спрямо долара, който беше любим на хедж фондовете в САЩ. Ходовете бяха малко неочаквани, тъй като бяхме свикнали с много ниската волатилност напоследък", заяви Михали Отвош, търговец на валута в унгарското звено на Intesa Sanpaolo.

Полската злота, която заедно с чешката крона бе най-добре представящата се валута в Източна Европа и Африка миналата година, има трудна 2018 г. Април се оказа най-лошия й месец спрямо долара от ноември 2016 г. с 2.7% спад, а тя разшири и спада спрямо еврото до 3 месеца, най-дългият период на загуби за полската валута от ноември 2015 г.