Търговците продължиха и днес с натиска надолу върху рублата, за да защитят портфейлите от последствията от новите санкции срещу Русия, наложени на САЩ, съобщават руските медии.

Друг тревожен фактор за участниците на пазара е решимостта, изразена от американския президент Доналд Тръмп да отговори на химическата атака в обсадения бунтовнически анклав Дума в Сирия. Той заяви, че се проучва отговорността и дали тя е на правителствата на Сирия, Иран или Русия или на всички заедно.

Санкциите на САЩ създават проблеми, призна Руската централна банка

Санкциите на САЩ създават проблеми, призна Руската централна банка

Трябвало време на икономиката и пазарите да свикнат

Доларът поскъпна с 5,6% до 63,9292 рубли към 11:05 часа българско време, което е най-високото равнище от 7 декември 2016 г. Еврото поскъпна с 5,45 на сто до 78,7623 рубли, което е най-високото ниво от 5 април 2016 г. Борсовият индекс MOEX на Московската борса обаче отбеляза лек ръст след спада.

50 руски олигарси загубиха $12 млрд. само за ден, рублата се срина

50 руски олигарси загубиха $12 млрд. само за ден, рублата се срина

Заради санкциите, наложени от САЩ…

Централната банка на страната отказа да се намеси, обявявайки спада на рублата за "корекция на пазара". Гуверньорът Елвира Набиулина заяви, че свободното плаване на валутата ще помогне да се абсорбират външни шокове.

Експерти очакват монетарната институция да спре намаляването на лихвите през идните месеци, за да помогне постепенното стабилизиране на валутата.