Ерата на щатският долар приближава своя край и валутата може да се срине с 35% спрямо останалите основни валути на фона на нарастващия държавен дефицит и свиващите се доходи в страната. Това прогнозира Стивън Роуч, който е едно от известните лица на Йейлския университет и бивш председател на Morgan Stanley.

"Възходът на Китай и отдалечаването на САЩ от техните търговски партньори поставя основата за драстично отслабване на валутата през следващите няколко години, което вероятно ще сложи край на върховенството на долара като световна резервна валута", коментира експертът в рамките на конференция, организирана от CNBC.

"Доларът ще падне много, много остро надолу", предупреждава още той.

Наближава ли срив за долара?

Наближава ли срив за долара?

Експерти прогнозират връщането до нивата от 2011 г.

Неговите твърдения идват след като той излезе с подобна статия в Bloomberg преди дни, в която посочва, че "ерата на прекомерната доминация на щатския долар" е към своя край.

В нея Роуч казва още, че американската икономика вече е "стресирана" от натиска на пандемията, а рецесията в Щатите само ще засили опасенията за представянето на долара.

По неговите думи фискалният дефицит на страната на фона са държавната помощ под формата на милиарди долари, наливани в икономиката, само ще влошат ситуацията за валутата.

Междувременно Стивън Роуч смята, че китайският юан може да успее да привлече вниманието на инвеститорите, след като Пекин предприе стъпки към въвеждането на структурни реформи, които могат да променят фокуса на икономиката от производството към услугите и потреблението.