Пускането на нови дигитални валути, познато като ICO - първоначално предлагане на криптовалута, разтърси социалния и икономическия ред, създавайки скрити финансови рискове, а в някои случаи може да става и за измами. Това предупреди китайската Национална интернет финансова асоциация.

Инвеститорите трябва да бъдат много внимателни и да съобщават за възможни престъпления на полицията, казва асоциацията. Това е поредният знак за притеснение от нашумелите през тази година предлагания на дигитални валути.

В понеделник финансовото списание Caixin съобщи, че китайските регулатори подготвят нови правила за ICO и може да ги забранят изцяло до влизането на закона в сила.

За годината в Китай е имало 65 първоначални предлагания на дигитални монети, които са събрали 397.19 милиона долара от 105 000 души, гласят данните до юли.

ICO се превърна във все по-търсена алтернатива за набиране на средства от нови компании. Те пускат собствени криптовалути, вместо акции на компанията, за да съберат капитал. И това, засега, се случва без надзора на регулатори.