Пекин е изпратил уведомления до регионалните регулатори, че възнамерява да прекрати борсовата търговия на дигитални валути от края на септември месец т.г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Планът е разпространен от група служители на Централната банка в Китай, чиято работа е да следят за финансови рискове в интернет.

Решенията на Пекин да забрани ICO - първоначални публични предлагания на криптомонети, както и борсовата търговия на дигитални валути, свалиха цената на най-популярната от тях - bitcoin, с около 35% от началото на месеца. Тази сутрин един bitcoin се търгува за малко над 3 300 долара, докато рекордната цена, постигната по-рано през септември, бе над 5 100 долара.

Забраната ще важи само за борсовата търговия, докато замяната без посредник ще остане разрешена. Китай отговаря за около 23% от търговията на bitcoin, а страната е дом за много от най-големите "миньори" на криптовалути.

Мотивацията на Пекин все още остава неясна, но някои пазарни анализатори твърдят, че забраната ще бъде вдигната, когато Китай успее да напише и прокара достатъчно стриктни правила за търговията.