Китайският юан падна до най-ниското си ниво за последните шест години спрямо щатския долар заради опасенията, че президентството на Доналд Тръмп може да влоши търговските отношения между двете най-големи икономики в света.

Рано сутринта днес зелената валута се търгуваше за 6,7902 юана. В момента курсът на китайската валута продължава да бъде под 6,800 юана за долар, което е най-ниското равнище от 2010 година насам. От началото на годината юанът е поевтинял с около 4,5% спрямо долара.

"Очакването за провеждането на протекционистична политика от страна на новата власт в САЩ се окаже негативно влияние върху азиатските валути, обвързани с международната търговия, включително юана", коментира Стивън Инъс, който е главен търговец на онлайн платформата Oanda.

Новият президент на Щатите обвинява Китай във валутни манипулации. Според критиците на Пекин правителството там намалява курса на юана, за да стимулира износа си, като го направи по-евтин.

Сега големият въпрос е дали Тръмп ще изпълни заканите си спрямо Китай. По време на предизборната си кампания той обяви, че планира да повиши до 45% митото за внос на стоки от азиатската страна в Щатите.