Всеки знае, че Германия е най-силната икономика на Европа и една от най-силните в света. В абстрактното говорене за големината й обаче човек трудно може да си представи реалните мащаби на богатството на страната. Нови данни на местната статистика показват с какво реално финансово богатство разполага федералната република.

Накратко - голямо. Общата стойност на всички държавни финансови активи (кеш, депозити, акции, заеми и др.) възлиза на 963.8 милиарда евро към края на 2018 година. Това е с 3.1% повече спрямо предходната година или с 28.6 милиарда евро. За сравнение българският държавен бюджет за същия период се равнява на около 20 милиарда евро.

Това е най-високата стойност на финансовото богатство на Германия от 2010 година насам, откакто то се измерва. Срещу това обаче стоят държавни дългове на приблизително двойно по-голяма стойност - над 1 919 милиарда евро.

Германският бюджетен излишък е толкова голям, почти колкото цялата българска икономика

Германският бюджетен излишък е толкова голям, почти колкото цялата българска икономика

И то само за полугодието

Статистиката отчита разлики в движението на богатството на държавата като цяло и на отделните провинции в страната, които имат значителна фискална автономност. Така докато богатството на държавата намалява с 16.1 милиарда евро до 322.2 милиарда, това на провинциите расте с 16.9 милиарда евро до 247.5 милиарда.

Причината за спада на първото е отписването на активи от портфейла на държавната финансова институция FMS Wertmanagement.

Най-бързо забогатяващите провинции са Бавария (+41%), Бремен (+12%), Саксония (+11.7%) и Мекленбург-Предна Померания (+11.4%). Тук трябва да се отбележи, че резултатът на баварците идва от извънреден разход в бюджета, без който ръстът би бил едва 4.9%. На другия полюс са Долна Саксония (-9.1%), Саксония-Анхалт (-4.4%) и Рейнланд-Пфалц (-3.1%).