Кувейт планира да набере над 9,9 милиарда долара от международния дългов пазар, за да запълни дупката в бюджета си, който беше ударен от евтиния петрол.

Заедно с това държавата смята да изтегли още един дълг от вътрешния пазар в размер на 2,2 милиарда динара или 6,6 милиарда долара. Това потвърди финансовият министър Анас ал-Салех, цитиран от Bloomberg.

По неговите думи бюджетният дефицит може да се разрасне до 9,5 милиарда динара през фискалната 2016 – 2017 г., която започна на 1 април.

Действията на властите в Кувейт последваха тези на редица други членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). През май Катар направи рекордна продажба на облигации, възлизаща на 9 милиарда долара. По същото време Абу Даби продаде ценни книжа за 5 милиарда долара.

Към момента дългът на Кувейт е най-големия в историята на Близкия Изток. От Саудитска Арабия обаче вероятно ще изпреварят страната.

Правителството там вече е наело експерти от JPMorgans, HSBC и Citigroup, които да консултират властите в държавата за поемането на планирания минимум 10 милиарда долара дълг от международните пазари.