Доларът слабо се понижава отношение на еврото, паунда и йената при валутната търговия в сряда поради спада в доходността на американските държавни облигации. Лирата стерлинг поскъпва на фона на сигнали, че Банката на Англия не възнамерява да въвежда отрицателни лихви.

Доходността на десетгодишните съкровищни ​​бонове във вторник падна до 1,126% от предходното затваряне при лихва от 1,138%. В същото време във вторник показателят достигна своя максимум за 10 месеца. Разпродажбата на пазара на облигации, която повиши доходността и спря спада на долара, беше подхранвана от демократите в САЩ, които получиха контрол над Конгреса на изборите миналата седмица.

От друга страна увереността на търговци и инвеститори, че доларът ще продължи да поевтинява, значително отслабва, Това се дължи на нарастващите съмнения на анализаторите, че Федералната резервна система (ФРС) ще поддържа същия висок обем парични стимули в случай на значително подобрение в американската икономика.

През последните два месеца на 2020 г. индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), падна с 5% и търговците залагаха най-вече на по-нататъшно отслабване на долара през 2021 година.

Вероятността за засилване на стимулите от администрацията на новоизбрания президент Джордж Байдън, както и бърза ваксинация срещу COVID-19 в САЩ, подобряват перспективите за американската икономика.

"По-бързият икономически растеж ще стимулира заетостта и ще върне инфлационните сили, което ще облекчи натиска върху Фед да поддържа изкуствено ниски лихви", каза анализаторът на Julius Baer Маркус Аленшпах.

Лирата стерлинг поскъпва на фона на сигнали, че Банката на Англия не възнамерява да премине към отрицателни лихвени проценти. Ръководителят на британската централна банка Андрю Бейли, който говори в Шотландската търговска камара, отхвърли възможността за понижаване на базовия лихвен процент до отрицателно ниво, като отбеляза, че подобна стъпка "поражда много въпроси".

Фунтът стерлинг днес се вдига спрямо долара до $1,3764 за паунд от нивото $1,3664 за паунд в края на вчерашната търговия. В същото време британската валута е стабилна спрямо еврото и се търгува по 1,1194 евро за паунд, както при затварянето във вторник.

Общата валута поскъпва по отношение на американската до 1,2214 долара за евро в сравнение с 1,2207 долара за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската падна с 0,07% и е 103,69 йени за долар срещу 103,76 йени за долар във вторник.

Индексът ICE в сряда губи 0,1% от стойността си, а по-широкият индекс WSJ Dollar - 0,04%.