Инвеститорът Джим Мелън, предсказал и поддържал Brexit - излизането на Великобритания от ЕС, прогнозира разпадането на еврозоната до 5 години.

Растящото недоволство от европейската политика сред населението на съюза увеличава популярността на популистките партии и на противниците на евроинтеграцията. И ако те успеят да дойдат на власт например в Италия и Франция, то Brexit ще се окаже една от малките грижи на Европейския съюз.

Шефът на инвестиционната компания Group Джим Мелън, чийто състояние се оценява на над 1 милиард долара, прогнозира, че недоволството сред гражданите на ЕС ще доведе до разпадането на валутния съюз до пет години, цитира Bloomberg мнението на финансиста.

"Brexit ще стане второстепенно събитие на фона на проблемите, които назряват в Европа. В сегашния момент еврото се явява крайно неудобен инструмент. Мисля, че общата валута ще просъществува още от една до пет години", смята Мелън.

Последните поводи за тези съмнения на милиардера са предстоящия на 4 декември референдум за конституционни реформи в Италия. При негов неуспех премиерът Матео Ренци обеща да подаде оставка, което може да докара на власт популистко правителство.

Друга причина за безпокойства са предстоящите президентски избори във Франция, където един от фаворитите за поста е лидерът на националистическата партия Марин Льо Пен. А тя предлага провеждането на референдум за членството на Франция в ЕС по подобие на Brexit.

Финансистът смята още, че перспективите пред британската валута остават доста добри, а прогнозите, че икономиката на Великобритания "ще отиде на дъното" след Brexit до този момент не се оправдават.

Инвестициите на Мелън през тази година са донесли на компанията доходност от 25 процента, пише агенцията.