Morgan Stanley смята, че бичият пазар в Съединените американски щати вече е приключил - просто инвеститорите още не го осъзнават. "Вече сме в мечи пазар", заяви стратегът на банката Майкъл Уилсън в доклад до клиентите.

Въпреки че американската икономика все още расте силно, Уилсън твърди, че пазарът предусеща бъдещо силно забавяне на ръста и намаляване на корпоративните печалби.

"Докато 2018 г. със сигурност не е година на рецесия, пазарът ясно заявява, че лошите новини идват", пише той.

Зловещото твърдение идва на фона на още една рязко разпродажба на Уолстрийт. Dow падна с още 400 пункта в понеделник.Въпреки скорошната турбуленция обаче, най-дългият бичи пазар в американската история все още е жив. S&P 500 се търгува на около 9 процента от рекордния си връх. Преди да навлезе официално в мечи пазар, той ще трябва да изгуби 20 процента.

Най-важните технологични акции изтриха почти $1 трилион

Най-важните технологични акции изтриха почти $1 трилион

Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google вече са в мечи пазар

Но, вглеждайки се по-внимателно, виждаме, че бичият пазар е под обсада. Поне 40% от акциите в индекса вече са загубили поне 20 процента от върха си.Един от най-големите страхове е, че Федералният резерв повишава лихвите по-бързо, отколкото икономиката може да понесе. Частите от икономиката, които зависят от кредитите - например продажбите на автомобили и жилищният пазар - вече се забавят.

Goldman Sachs: Купувайте акции

Разбира се, не всички споделят мнението на Morgan Stanley. Goldman Sachs смята, че става въпрос просто за корекция и зове клиентите си да продължават да купуват акции.

Миналият петък от банката пуснаха доклад, според който S&P 500 ще приключи годината на 2 850 пункта, или с около 6% над вчерашното ниво.

Добрата новина е, че дори и "мечките" не смятат, че става въпрос за повторение на 2008 г., когато половината от стойността на индекса се изпари.