Ако не можеш да кажеш нещо добро, то тогава просто не казвай нищо. Това съветва един от големите американски инвеститори - Уорън Бъфет. И изглежда той следва това правило през последните месеци що се отнася до фондовия пазар в САЩ, пише Марк Гонглоф, който е автор в Bloomberg Opinion.

"Оракулът от Омаха не е известен с това, че задържа мнението си само за себе си. Той обаче остава безмълвен по отношение на това дали американските акции не са прекалено скъпи в момент, в който глобалната икономика и корпоративните печалби се забавят", пише той.

Авторът обаче посочва, че все пак Бъфет остава действията му да говорят. Огромният обем от кеш, държан от неговата компания Berkshire Hathaway, е бил по-голям от сега само преди глобалната финансова криза.

Американският милиардер също така обича да казва, че предпочита да измерва капитализацията на американския фондов пазар като я сравнява с брутния вътрешен продукт на страната (БВП). А този метод показва, че неговата оценка е толкова висока само преди предишните две кризи - дотком балона и глобалната финансова криза.

Снимка 440101

В същото време началото на новата седмица започна с ръстове за американските акции след като президентът Доналд Тръмп потвърди, че е готов за нови преговори с Китай.

Основните индекси Dow Jones S&P 500 добавиха съответно 1,05 и 1,1% към стойността си, а Nasdaq, който отразява представянето на технологичните компании, се изкачи с 1,3%.