Националната агенция за приходите започва проверки на дружествата, които се занимават с покупко-продажба на криптовалути, съобщиха оттам. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство.

Според НАП тъй като транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

Агенцията е направила проучване на българските дружества, които се занимават с тази дейност, като вече са възложени контролни действия спрямо 9 компании. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

От НАП напомнят още, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%).

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март.

Да, bitcoin беше балон. И се спука

Да, bitcoin беше балон. И се спука

Но все пак от краха му може да произлезе нещо хубаво за целия свят