Изглежда, че на върха на всеки финансов балон има по някой, който твърди, че крахът е невъзможен. При надуването на балона на пазара на акции преди Великата депресия икономистът Ървинг Фишър обяви в The New York Times, че акциите са достигнали "постоянно високо плато" само няколко дни преди колапса, който изтри 89 процента от стойността им, припомня Bloomberg.

През 2007 и 2008 г. настоящият директор на Националния икономически съвет на САЩ Лари Къдлоу неколкократно изразяваше изключително оптимистични възгледи - и се оказа в катастрофална грешка.

В големия bitcoin балон от края на 2017 г. тази чест се пада на Джон Макафи, основател на McAfee LLC и запален привърженик на криптовалутите. На 7 декември м.г. той написа: "Bitcoin сега е на $16 600. Тези от вас, които са от старата школа и вярват, че това е балон, просто не разбират новата математика на блокчейн. Балоните са математически невъзможни в тази нова парадигма".

Няколко дни по-късно цената на криптовалутата за кратко достигна връх от $19 511 преди да започне епичния срив, след който bitcoin вече е на 82 процента от тогавашната си стойност.Означава ли това, че bitcoin е мъртъв? Не е задължително - криптовалутата се възстанови от няколко предходни сривове, включително и през 2011 г., който бе почти толкова разрушителен.

Също така трябва да отбележим, че ако даден инвеститор, влязъл на пазара по-рано, е задържал всички закупени Bitcoin, все пак е увеличил три пъти състоянието си от началото на 2017 г. А ако е продал част от него по-рано, е в още по-добра финансова форма.

"Турска лира", "Bitcoin" и "Гинка Върбакова" са сред най-честите търсения в Google у нас за 2018-а

"Турска лира", "Bitcoin" и "Гинка Върбакова" са сред най-честите търсения в Google у нас за 2018-а

Кои са останалите търсения за миналата година?

Но средностатистическите инвеститори, които обикновено не влизат твърде рано на даден пазар, особено що се отнася до революционни нови технологии, и нямат късмета да уцелят върховете на пазара, преживяха доста скъп урок: финансовите балони са реалност и могат да изтрият спестяванията ви, ако не внимавате.

Формално, балон при даден актив е просто бързо покачване, последвано от рязко сриване на цената. Според някои тези движения на цените се основавате на възприятието на инвеститорите относно истинската стойност на актива.

Но е трудно да разберем защо даден инвеститор толкова рязко би променил оценката си за дългосрочната възможност на компаниите да печелят през 1929, или жизнеспособността на компаниите от дотком балона през 2000, или на стойността на жилищата през 2007 г.И по подобен начин няма очевидна причина защо има логика светът да смяташе Bitcoin за валутата на бъдещето през декември 2017 г., но да смята това с една пета по-малко възможно днес.

Все пак bitcoin не бе засенчен от конкурент - основните алтернативни криптовалути се сринаха с още повече. Не повлияха особено и новите регулации, които в повечето случаи приемаха bitcoin. Нито пък сме разбрали за нови критични технологични проблеми - да, мрежата се "запуши", но този проблем се очакваше далеч преди краха.

Не, все повече изглежда, че невероятният растеж и срив на bitcoin не бе причинен от рационален оптимизъм, последван от песимизъм, а от няколко други фактора: комбинация от стадно мислене, цинични спекулации и навлизането на пазара на множество нови и недобре информирани инвеститори.

Bitcoin скоро няма да струва нищо

Bitcoin скоро няма да струва нищо

Когато цената му падне под тази на разходите за копаене, това ще го прати в спирала на смъртта

И именно последните изгоряха. Целият свят е пълен с ужасяващи истории за хора, които са вложили своите спестявания и са гледали как те изчезват.

Как може един средностатистически инвеститор да избегне тази съдба? Трудно е да забележиш един балон - ако беше лесно, те нямаше да съществуват изобщо. Но има две стратегии, които инвеститорите могат да използват, за да ограничат този риск.

Първо, трябва да разберем, че няма сигурен залог. Оптимистичната история, повтаряна толкова много пъти - че bitcoin ще замени фиатните пари като основна световна валута - имаше много "дупки".

Активи с висока волатилност и твърде висока очаквана възвръщаемост винаги са лоша валута, тъй като от една страна не могат да бъдат използвани за плащания. А и криптовалутите са нова технология, в която има огромни ограничения в сигурността и възможността да бъде използвана, които тепърва трябва да бъдат преодолени.

И тъй като нищо не е сигурно, инвеститорите трябва да диверсифицират вложенията си. Няма нищо лошо да заделите част от своите спестявания и да ги инвестирате в нещо като bitcoin, но просто този дял не трябва да е голям.

С други думи потенциалната болка от срив на цените трябва да е водещ фактор пред страха от това да изпуснете.

Вашингтон започва разследване за пазарна манипулация при цената на bitcoin

Вашингтон започва разследване за пазарна манипулация при цената на bitcoin

Чрез фалшиви поръчки

В крайна сметка балонът bitcoin може и да се окаже добър за обществото. Общото количество богатство, вложено в криптовалутите - няколко стотици милиарда долара - все пак е малко в сравнение с дотком балона и други подобни от миналото.

А опитът от подобен класически финансов балон може да е достатъчен, за да научи милениалите това, което техните майки, бащи, баби и дядовци научиха по много по-болезнен начин - ако нещо е твърде хубаво, за да е истина, най-вероятно не е.

Bitcoin балонът се спука. Време ли е за нови инвестиции в криптовалути?

Bitcoin балонът се спука. Време ли е за нови инвестиции в криптовалути?

От 19 000 до 4600 долара за една година