На фона на срива на bitcoin от последните дни, американските регулатори са започнали проверка дали миналогодишното рекордно рали не е било резултат от пазарна манипулация, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Проверката цели да установи дали твърденията, че трейдърите са използвали tether - спорна криптовалута, за която основателите ѝ твърдят, че е подкрепена 1:1 от щатски долари, за да подкрепи цената на bitcoin.

Федералните прокурори започнаха проверка по-рано тази година, но сега подозренията се разширяват и се твърди, че трейдърите на криптоборсата Bitfinex са използвали tether, за да координират цените на bitcoin незаконно.

Как bitcoin поскъпна с над 550% заради измама

Как bitcoin поскъпна с над 550% заради измама

Доклад разкрива фалшиви транзакции и манипулация на цената на една от най-големите криптоборси

Борсата и криптовалутата споделят голяма част от мениджърския екип.

Пазарната манипулация включва поставянето на фалшиви поръчки, докато цената достигне определено ниво, а след това оттеглянето им.

През юни професорът по финанси от Тексаския университет Джон Грифин, който от 10 години активно се занимава с разкриването на финансови измами, публикува изследване, според което поне половината от скока на bitcoin е заради пазарна манипулация.

Една криптовалута е използвана за манипулация на bitcoin

Една криптовалута е използвана за манипулация на bitcoin

Това твърди проучване