Tether, една от най-търгуваните криптовалути, е използвана за манипулиране на цената на bitcoin, твърди в свое проучване професорът по финанси Джон Грифин от University of Texas. Той е популярен и с разработките си за бенчмарка VIX, пише Bloomberg.

Проучването показва модел как tether е бил обменян за bitcoin във важни моменти, като е помагнал за повишаването на цената на най-популярната криптовалута до рекордните цени през декември м.г.

"Tether е използван и за стабилизиране, и за манипулиране на цените на bitcoin", казва проф. Грифин.

Целта на проучването е била да се разбере как 2,5 милиарда tether токена в обращение са се движили на пазарите. Около криптовалутата няма особено много информация, като тя обичайно се търгува на цени около 1 долар, тъй като създателите ѝ твърдят, че зад нея има по един долар в банка. Тя бе създадена през 2015 г. и бе рекламирана като по-стабилна алтернатива на bitcoin.Данните, анализирани от проф. Грифин, следват и ралито на bitcoin до почти 20 000 долара, преди срива до около 6 500 долара тази седмица.

Първо, tether е бил често предлаган на големи "порции" от по 200 милиона. Почти всички нови токени са били премествани на борсата Bitfinex. След като цената на bitcoin е спаднала скоро след пускането на tether, втората е използвана за купуването на първата "по координиран начин, който е движел цената"."Погледнах много пазари. Ако има измама или манипулация в даден пазар, тя оставя следи. И следите, които намерих, са в съответствие в хипотеза за манипулация", заявява още проф. Грифин.

Bitcoin продължи пътя си надолу

Bitcoin продължи пътя си надолу

От началото на годината криптовалутата поевтиня с 50%

Проучването показва, че в моменти, в които bitcoin е тръгвал надолу, tether е използван за купуването на криптовалутата, за да се стабилизира цената. В обратните случаи - когато bitcoin расте, не се е забелязвало изтегляне.

Фокусът е бил в 87 от най-големите покупки на bitcoin с tether от март 2017 до март 2018 г. При тях нови токени tether са били издавани в рамките на три дни по-рано, а цената на bitcoin е падала в рамките на час преди покупката. При търговията след това bitcoin е повишавал цената си.

Въпреки че тези 87 примера са по-малко от един процент за периода, благодарение на тях се е натрупал 50% от ръста на bitcoin. В рамките на 10 000 симулации, проф. Грифин показва, че "това никога не може да се случи случайно".

Tether и Bitfinex имат общ управленски екип, включително главния изпълнителен директор Ян Лудовикъс ван дер Велде.

"Лудостта около bitcoin не е просто заради 20-годишни, които купуват криптовалути - това е само част - но има огромни играчи, които движат пазара и влияят значително върху цената", заключва той.

Как bitcoin поскъпна с над 550% заради измама

Как bitcoin поскъпна с над 550% заради измама

Доклад разкрива фалшиви транзакции и манипулация на цената на една от най-големите криптоборси