Bitcoin се срина до най-ниските си нива от февруари насам, възобновявайки притесненията за дългосрочната перспектива на хвалената алтернатива на традиционните валути, пише Bloomberg.

Във вторник най-голямата криптовалута достигна най-ниските си нива от февруари насам, изтривайки още 4,6% стойността си до $6 450. Така от началото на годината цената срещу долара падна с 50%. През декември на м.г. тя достигна връх от 19 511 долара.

Тази сутрин bitcoin се търгува на нива около 6 570 долара.

"Не мисля, че спадът е задвижван от конкретни новини, просто това е общата тенденция след ралито през 2017 г.", казва Кайл Самани, управляващ партньор в крипто хедж фонда Multicoin Capital. "Много хора, които купиха на 9 000 долара през април осъзнаха, че скоро няма да излязат на печалба и се опитват да излязат".

В последно време лошите новини около криптовалутите станаха ежедневие. През уикенда кибератака срещу южнокорейска криптоборса изтри 12% от стойността на bitcoin и общо 46 милиарда долара от тази на всички криптовалути.

През последните месеци криптоборсите по света са обект на проверки за редица нарушения, включително кражби, пазарна манипулация и пране на пари.

В Китай официозът на комунистическата партия People"s Daily съобщи на 7 юни, че страната ще продължи акциите срещу нелегалното набиране на средства и рисковете, свързани с интернет финансирането.