Атулия Сарин е професор по финанси в университета Santa Clara. Той е автор на книгата Foundations of Multinational Financial Management и дълго е работил като експерт по оценяването. Материалът е публикуван в Market Watch.

Само една година мина от времето, в което bitcoin ентусиастите предричаха, че цената на криптовалутата ще достигне $1 милион. Но това беше тогава. Сега тя се срина с почти 80 процента от върха и се търгува далеч под нивото на подкрепа от $6 000. И всички се чудят накъде ще тръгне сега.Отговорът е: бърз и болезнен срив до нулата.

Bitcoin е близо до момента, в който няма да струва абсолютно нищо. Когато цената му падне под тази на разходите за "копаене", стимулите за "копачите" ще изчезнат, което ще прати bitcoin в спирала на смъртта. Без "копачите", които записват нужната информация за трансакциите и собствеността, bitcoin в крайна сметка ще бъде една купчина числа - и няма да струва нищо.

Типичният актив има парични потоци и стойността му се определя от очакванията на инвеститорите за тях. Bitcoin няма такива. От тази гледна точка той е по-скоро като златото и стойността му се определя от една степен от привлекателността му и потенциалната употреба, но най-вече от разходите по добиването му.

$1000 в bitcoin през 2011-а щяха да са над $4 милиона днес. А колко би била загубата през 2018-а?

$1000 в bitcoin през 2011-а щяха да са над $4 милиона днес. А колко би била загубата през 2018-а?

За това колко щяхте да спечелите от вложение в криптовалутата през последните години

Има много изчисления, които се опитват да определят колко струва "изкопаването" на един bitcoin, като повечето посочват цифра около $5 000.Но има едно усложнение: за разлика от златото, което се възприема широко като начин за запазване на стойност, bitcoin е дигитална суровина и няма такова разбиране за нея.

Първите купувачи и копачи вярваха искрено в бъдещето на технологията, но дошлите след това са движени само от алчност.

Тази алчност бе подхранена от въвеждането на фючърси, които се появиха в момент, в който цената растеше бурно. Тогава един bitcoin струваше далеч над цената за изкопаването му и инвеститорите видяха прекрасната възможност да копаят криптовалутата и след това д я продават на фючърсния пазар с гарантирана печалба.

Тогава един bitcoin струваше далеч над цената за изкопаването му и инвеститорите видяха прекрасната възможност да копаят криптовалутата и след това д я продават на фючърсния пазар с гарантирана печалба при арбитражи.

Bitcoin балонът се спука. Време ли е за нови инвестиции в криптовалути?

Bitcoin балонът се спука. Време ли е за нови инвестиции в криптовалути?

От 19 000 до 4600 долара за една година

Не е изненадващо, че множество традиционни инвеститори забелязаха това и започнаха да инвестират в копаене на криптовалути. И bitcoin-ите, които очакваха да генерират, бяха продавани на фючърсните пазари. Колкото повече хора влизаха на арбитражите, толкова повече падаха цените на bitcoin до нивото, което покрива копаенето и осигурява ниска възвръщаемост. Това доведе до дълъг (за криптосвета) период на стабилни цени. И промени сложността за копачите. Повечето от тях се превърнаха в такива, които копаят, когато условията ги устройват, и са готови да напуснат пазара моментално, когато цената не покрива разходите.

Копаенето на цена, която е по-висока от разходите, унищожава стойност. Затова всеки рационален инвеститор - дори и този, който дълбоко вярва, че цените ще се покачат отново - няма ползва да копае, ако може да закупи bitcoin на по-ниска цена, отколкото са разходите му.

И за разлика от златото, което ще запази стойност, дори и добивът му да спре изведнъж, при bitcoin няма стойност, ако копаенето рязко спре, тъй като именно то поддържа цялата мрежа.

Bitcoin стана на 10 години - как една абстрактна идея се превърна в пазар за $100 милиарда

Bitcoin стана на 10 години - как една абстрактна идея се превърна в пазар за $100 милиарда

Криптовалутата се "роди" на 31 октомври 2008

Затова изглежда, че bitcoin сега влиза в спирала на смъртта: ако цената продължи да пада, а разходите по копаенето не намаляват реципрочно, криптовалутата бързо ще стигне нулата.

Вярващите в bitcoin ще посочват, че цената вече се е сривала рязко и преди. Но този път има три основни разлики. Първо, този път мащабът е по-голям. Второ, сегашните губещи са нови инвеститори, които най-вероятно ще се изтеглят, докато не получат повече яснота относно възможната употреба на bitcoin. И трето, фючърсните пазари промениха играта, позволявайки на копачите да изчисляват своите загуби и печалба.

Много биха казали, че абсолютната загуба на стойност за bitcoin е абсурд. И, да, разбира се, лалетата все още се купуват и продават, но срещу каква цена?

А и изглежда, че блокчейн ще остане и скоро може да бъде използван за ежедневните ни трансакции. Светът може би завинаги ще остане в дълг на Сатоши Накамото, че ни даде жизнеспособна криптовалута, дори и bitcoin да изчезне някой ден.

От него може да се появи по-добра монета, а може и правителствата да започнат да пускат криптовалути.

Bitcoin може да вкара Земята в екологична катастрофа

Bitcoin може да вкара Земята в екологична катастрофа

Криптовалутата самостоятелно може да повиши температурата над границата от 2ºC, твърди доклад