Ако през миналата година сте се колебали дали да вложите пари в bitcoin, то вероятно през тази сте се отказали от подобна идея. Това не би било изненадващо, като се има предвид, че през ноември криптовалутата падна на ниво от около 4000 долара при върха от 20 000 долара през миналия декември.

По думите на Рик Еделман, който е основател на компанията за финансови консултации Edelman Financial Services, всеки, решил да вложи пари в дигиталните пари, трябва да бъде готов да изгуби всичко.

"Тази инвестиция трябва да бъде направена с нагласата, че човек ще държи вложените средства с години, дори десетилетия и, че волатилността е задължителен елемент за този актив", обяснява той.

Колко обаче би спеелил човек, ако беше насочил средства към bitcoin през последните няколко години? От CNBC правят тези изчисления на база на данните от специализираната платформа CoinDesk и към курса на криптовалутата към 30 ноември.

И така, ако бяхте вложили 1000 долара в bitcoin през 2011 година днес щяхте да сте милионер. Или по-точно да имате 4 281 220 долара в сметката си.

Вложение само през следващата година би занижило значително печалбата до 856 244 долара. През 2014 годинатя пада още до 5676 долара.

Снимка 392984

Все още дигиталните монети се продават с 68% по-евтино от началото на 2018 година. Така че, ако бяхте вложили 1000 долара в тях през януари, днес щяхте да сте на сериозна загуба и да имате само 318 долара в сметката си.

Еделман посочва, че сега е точният момент за инвестиране в bitcoin. Той обяснява, че успешното вложение е, когато купиш евтино и продадеш, докато активът е на най-висока стойност.

"Хората се бяха вманиачили да купуват bitcoin през миналата година, когато той беше 19 000 долара. Същите тези хора не искат да купуват сега, когато е 4000 долара", казва експертът.