Bitcoin може самостоятелно да повиши температурата по света над катастрофалната граница от  до 2034 г., ако криптовалутата бъде възприета така бързо, както други широко използвани технологии, твърди нов доклад в журнала Nature Climate Change, цитиран от Forbes.

Критиците на доклада посочват, че е трудно пресмятането на нужната електроенергия заради характера на криптомрежите, като освен това припомнят, че секторът се опитва да намали отпечатъка си.

Изчисления показват, че през 2017 г. bitcoin е отговорен за 69 милиарда метрични тона CO2. Камило Мора, водещ автор на изследването, нарича числото "умопомрачително". "Това е източникът на притеснение за нас. Ако тази технология е толкова незначителна, а отпечатъкът ѝ е толкова голям, можете ли да си представите какво ще стане, ако тя бъде възприета?", пита той.

"Няма нищо - нито земеделието, нито транспорта - за което можем да се сетим и за две десетилетия да може да повиши температурата на планетата с два градуса. Но bitcoin може".

Както знаем, трансакциите при bitcoin изискват изключителна компютърна мощ заради начина, по който работят криптовалутите.

За “копаене” на bitcoin е нужен толкова ток, колкото България консумира за година

За “копаене” на bitcoin е нужен толкова ток, колкото България консумира за година

Консумираното от "миньорите" електричество расте с цената на криптовалутата

"Не можем да предвидим бъдещето на bitcoin, но ако темпът на приемането е дори близо до най-бавният, при който друга технология е била възприета, то това са много лоши новини за климатичните промени", заявява още проф. Мора.