Спадовете, които записа американският фондов пазар през последните месеци, далеч не изглеждат толкова страшни, ако бъдат сравнени с тези на пазара на криптовалути от началото на годината. Цената на bitcoin падна с над 15% за последната седмица и с близо 70 на сто от януари насам.

Така цената на дигиталната валута се сви до 4600 долара, а преди по-малко от 12 месеца тя удари своя връх над 19 000 долара.

"Изглежда сигурно да кажем, че bitcoin балонът се спука. Това означава ли, че е време инвеститорите да се върнат отново към него и към останалите активи, свързани с криптопазара", питат от CNN Business в своя публикация и отговарят: "Вероятно".

От медията посочват, че продължителната волатилност е успяла да "уплаши" някои от недостатъчно опитните инвеститори, които са се изтеглили от bitcoin пазара. Това обаче означава, че истинските "ловци" сега могат да се върнат към дигиталните пари и да се сдобият с такива на значително по-атрактивна цена.

Bitcoin изтри почти 30 процента за седмица

Bitcoin изтри почти 30 процента за седмица

Най-голямата валута не се е търгувала толкова евтино от повече от една година

"Разумните инвеститори разбират, че дигиталните валути са бъдещето на парите и те ще могат да капитализират инвестициите си на по-ниска цена", смята Найджъл Грийн, който е главен изпълнителен директор на финансовата консултантска компания deVere Group.

Той сравнява настоящото състояние на криптопазара с това, което се случи след дот-ком бума и последствията от него в края на 90-те години. Тогава много от технологичните компании "изгоряха" и изчезнаха от сектора.

Amazon обаче е положително доказателство, че може да се оцелее и да се изгради успешен бизнес модел и след подобна криза. По думите на Грийн именно тогава компанията успява да затвърди позицията на онлайн търговията.

Защо Bitcoin се срина с над 10 процента?

Защо Bitcoin се срина с над 10 процента?

И какви са вариантите напред

"Традиционалистите във финансовата сфера гледат на криптовалутите така, както традиционните търговци гледаха на онлайн търговията преди", казва той.

"Крипто циниците използват настоящата вълна от волатилност, за да "ударят" дигиталните валути. Независимо дали става въпрос за bitcoin или за някоя други дигитални монети, криптовалутите са тук, за да останат", убеден е Грийн.