След изключителната стабилност на биткойна и останалите криптовалути, по време на октомврийския срив на фондовите пазари, в сряда дигиталните монети преживяха истински шок. Най-големите сред тях отбелязаха понижения в нивата си от по над 10%.

Каква е причината? Най-общо казано - "гражданска война", следствие на планирания за днес hard fork (или процеса по разделяне на две) при биткойн кеша.

"Гражданска война засегна криптовалутите. Но няма да продължи дълго", заяви Брайън Кели от фонда за инвестиране в дигитални валути BKCM. "Всъщност настоящата ситуация може да предоставя добри възможности за инвестиции пред трейдърите", допълва още експертът.

А повод за тази гражданска война е неизвестността свързана с fork при Биткойн Кеш, който ще се раздели на две нови монети - Bitcoin Cash ABC (BCHABC) и Bitcoin Cash SV (BCHSV).

Всъщност, именно този процес бе и в основата на силната обезценка на биткойн кеш, който бе сред най-губещите и поевтиня с около 20% вчера. На загуби от около 15%, се радваха още и втората и третата най-големи криптовалути - етериума и рипъла.

"Fork при Bitcoin Cash е предвиден за подобрение на софтуера. Обикновено, когато се правят подобни действия - на софтуерен ъпгрейд, всички се съгласяват. В случая с биткойн кеш обаче - всички не се съгласяват. Хората започнаха да продават, което предизвика задействане на стопове и закриване на позиции и в крайна сметка рязка загуба за целия пазар.", коментира Кели.

Какво е hard fork?

Този термин е свързан с промяна на протокола на криптовалута, който не е съпоставим с по-старите версии на дигиталната монета. Например, всички добиващи биткойн кеш, трябва да ъпгрейднат софтуера си, за създаване на нови блокове, ако са променени изискванията за "добиване на криптовалутите".

В тази ситуация, ако например поради разединение, сред добиващите криптовалутата, половината от "копачите" използват новия софтуер за създаване на блокове, а другата половина - старата, то налице са две различни блокчейн вериги - и се появява fork.

Какво е въздействието на този процес?

Историята сочи, че тези процеси биткойна, които доведоха до появата на нови валути - като биткойн кеш и биткойн голд, оказваха положително въздействие върху цените на всички дигитални монети. Почти всеки път след разделението на блокчейна в нови валути, следваше поскъпване на основните такива. Дали ситуацията ще е същата и в момента обаче...

Трябва да се има предвид, че досега те бяха правени досега в далеч по-различна среда - на рекорден инвеститорски интерес към криптовалутите.

Настоящия fork ще се осъществи след "пукането" на крипто-балона и изпихването му с над 60% от върховите нива. Ето защо и несигурността сред инвеститорите е толкова голяма, когато става въпрос за разделение при криптовалута, която се получи след разделение при биткойна.

Въпросите свързани с новия fork за инвеститорите са много и най-разнообразни. Те варират от това - ще получат ли настоящите държатели на биткойн кеш новата криптовалута по сметките си и кога (което до голяма степен е решение на всяко крипо-борса, или валутен и CFD-брокер); до това - ще действа ли безпроблемно новия софтуерен ъпгрейд, или ще настъпи пълен хаос.

А сега накъде?

Вариант номер едно - всичко протича гладко и безпроблемно

Всъщност, ако разделянето при биткойн кеша протече гладко и безпроблемно и крипто-общността изглади различията си, то това може да се превърне в така очаквания катализатор за някакво по-сериозно движение на цените на основните криптовалути нагоре.

Възстановяване на криптовалутите до нивата отпреди спада им от вчера, би означавало поскъпване на водещите дигитални монети с по над 15%, а това може да привлече вниманието на цялата инвестиционна общност, както и на институционалните инвеститори.

Възможно е спадът да се приеме от много от инвеститорите, като засилка преди по-сериозно възстановяване в нивата на електронните валути през следващите месеци. Традиционно края на годината и началото на следващата, са силни периоди за дигиталните валути.

Първият по-сериозен признак за това, би бил пробив на ключовото ниво на съпротива, което ограничаваше ръста на криптовалутата, при нива от около 6 800 долара.

Според Майк Новогръц, основателят на инвестиционната фирма за криптопревации Galaxy Digital Capital Management, пробив на нивото от 6 800 долара за биткойн, ще доведе до поскъпване на биткойна най-малко с 30% - до нива от около 9 000 долара. Освен това инвеститорът очаква значително увеличение през първото тримесечие на 2019 г.Том Ли, анализатор на Bitcoin от Fundstrat Global Advisors, има по-оптимистична перспектива и казва, че Bitcoin може да завърши през 2018 г. на 22 000 долара.

Лю Класен, изпълнителен директор на Bitcoin Foundation, заяви, че биткойнът може да достигне 40 000 долара в началото на следващата година.

Вариант номер две - настава пълен хаос

Експертите предупреждават инвеститорите - ако не разбирате какво е fork и как работи, не влизайте на пазара в момента! Защото ако нещата се объркат, а шансовете за това са големи, когато става въпрос за подобни нови и не особено тествани технологии, ситуацията може да стане непридвидима. При подобен сценарий, спадът в цените на криптовалутите може да достигне непредвидими и непоносими за инвеститорите нива.

Потенциален хаос може да доведе до по-нататъшни загуби за "позаспалите" през последните месеци криптовалути. Предвид на това, че всички водещи дигитални валути се търгуват при ключови нива на подкрепа - като 5 500 долара за биткойна, 270 долара за етериума и 410 долара за биткойн кешът, по-нататъшните понижения могат да са много големи и много трудни за предвиждане.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на криптовалути