Нова Зеландия в момента се приема като най-добре развития пазар, а от скоро е и един от най-скъпите в региона на Азия и Океания. Местният основен индекс S&P/NZX 50 е и най-добре представящият се на глобалния фондов пазар тази година.

Само за последните три месеца той се е изкачил със 7%, като през миналата година е записал рекорден ръст от 21%. От своя страна това покачи борсовата оценка на Нова Зеландия до неочаквано високи нива, нетипични за останалите държави от Южния Пасифик, пише Bloomberg.

Интересът от страна на чуждестранните инвеститори към пазара на острова е много голям. Причината е, че при търгуването на фондовата борса в Нова Зеландия те печелят дивиденти, двойно по-големи от средните в глобален мащаб.

Освен това перспективите са обнадеждаващи, като експерти очакват местната централна банка да намали лихвените проценти, за да поддържа високото ниво на растеж. И все пак колкото и добри да са тези новини, те до някаква степен притесняват местния бизнес.

“Все още с пазарна капитализация от около 75 милиарда долара, по-малка от тази на публични компании като Nike, възможностите на пазара са ограничени”, коментира Матю Гуудсън, който е инвеститор в Оукланд.

“Наблюдаваме забележителна вълна от чуждестранни средства към скъпите акции и това изпраща тяхната оценка на необичайно високо ниво. Пазарът е залят от капитали и това го прави уязвим”, обяснява той.

Към днешна дата около една трета от пазара в Нова Зеландия е собственост на чуждестранни инвеститори. Те от своя страна виждат редица добри възможности за печалба в страната, като се надяват, че опциите им ще се увеличат след намаляването на лихвите там.