Когато през март 2019 г. правителството в Нигерия изведнъж забрани достъпа на компании, които внасят текстил, до валута, Мосес Ава се чуди какво да прави. Неговият бизнес — внос на платнени обувки от Китай, страда заедно с икономиката на страната. Забраната заплашва да го затвори. "Истинска криза: трябваше да действам бързо", казва той пред The Guardian.

Той се обръща към по-малкия си брат, Оси, който търгува bitcoin. "Той акумулираше крипто, казвайки, че в един оммент след години ще бъде страхотна инвестиция. Когато забраната бе наложена, той ми показа колко много се нуждая и аз от него. Можех да плащам на доставчиците ми в bitcoin, ако го приемат — което те направиха".

Според платформата Paxful Нигерия днес изостава само от САЩ при търговията на bitcoin. Обемът в долари през май достига $2,4 млрд., при $684 млн. декември, по данни на Chainalysis. Реалната стойността на криптопотоците в най-голямата африканска икономика вероятно са по-големи.

Високият интерес към криптовалутите в Нигерия се дължи на комбинация от политическа репресия, ценови контрол и инфлация. През февруари правителството забрани криптотрансакциите чрез лицензирани банки. В края на юли то представи план за държавна дигитална валута. Но мерките не успяха да намалят криптотърговията.

Случващото се в Нигерия трябва да е урок за правителствата по света, които сега обмислят да регулират криптовалутите.

Най-голямата африканска икономика може да се похвали и с едно от най-младите населения в света, което естествено отваря още по-широко вратата към криптосвета. В страната търговията с чуждестранни валути е ежедневна дейност за много от нигерийците. През 2020 г. средствата, които емигрантите връщат у дома, достигат $17 млрд., а дигиталните валути могат да играят ролята на защитник срещу промените в обменния курс на нигерийската найра, която изгуби 30 процента от стойността си срещу долара през последните пет години.

Политическият фактор също има роля: някои от нигерийците смятат криптовалутите като метод за защита срещу правителствената репресия.

Миналия октомври Нигерия бе разтърсена от един от най-големите протести от десетилетия. Хиляди недоволстваха от полицейската бруталност, а 50 загубиха живота си.

Атаката срещу протестиращите беше и финансова. Организациите за защита на правата на гражданите, протестни групи и други, които набираха средства, с които да освободят задържаните или да предоставят храни и напитки на протестиращите, се оказаха с блокирани сметки. Feminist Coalition, група от 13 млади жени, родена от демонстрациите, започна да набира средства чрез bitcoin и в крайна сметка набра $150 хил. Подкрепа те получиха и от основателя на Twitter и поддръжник на криптовалутите Джак Дорси. Миналия месец социалната мрежа бе блокирана в Нигерия.

Виждайки как младите открито критикуват правителствени фигури и лесно заобикалят забраните, шокира политическата класа и предизвика гняв. Случваощто се подчерта нуждата, която много нигерийци вече изпитваха — да се застраховат срещу внезапни решения на правителството. Редица компании вече също държат част от парите си в криптовалути.

През февруари централната банка отговори, като нареди на банките да затворят сметките на всички клиенти, които използват криптовалути. Забраната се отрази тежко на криптоброкерите, но много клиенти бързо намериха начин да заобиколят и нея. Лошата новина е, че по-голяма част от активността вече се случва на тъмно и нигерийците разчитат на по-малко сигурни канали. Някои борси отчетоха спад, но други се радват на повишен интерес: като LocalBitcoins, където търговията расте с 50% спрямо миналата година.