Цената на златото е стабилна, като символично спада в понеделник сутринта. Инвеститорите оценяват въздействието на провежданата ваксинация срещу коронавирусната пандемия върху по-ниските нива на заразявяне.

Според данните от търговията в понеделник сутринта, цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк е намаляла с 0,05% или с 0,95 долара до 1,822,25 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърси за среброто се повишиха с 0,94% до 27,587 долара за унция.

Процесът на ваксинация срещу коронавирус в света започва да се активизира. Въвеждането на ваксини трябва да доведе до намаляване на броя на хоспитализациите и смъртните случаи от вируса и също така да се отрази върху общия процент на заболеваемост. Ефективността на ваксините може да предизвика допълнително икономическо възстановяване и да доведе до увеличаване на търсенето на рискови активи, което от своя страна ще се отрази негативно на стойността на златото.

Пазарите също очакват яснота относно пакета за стимулиране на САЩ. По-рано Камарата на представителите на Конгреса, следвайки Сената, одобри съответния предварителен план. Общият размер на програмата се оценява на 1,9 трилиона долара и вече може да бъде приета с обикновено мнозинство от демократите и в двете камари на Конгреса.

В същото време стоковият анализатор в Commonwealth Bank Вивек Дхар вярва, че тази година цените на златото ще бъдат подкрепени от по-слаб долар.

"Очакваме през следващите месеци цените на благородния метал да останат в диапазона от 1800-1900 долара, тъй като нарастването на доходността на десетгодишните американски облигации се компенсира от нарастващите очаквания за инфлация през следващите десет години и отслабващ долар ", каза анализаторът, цитиран от Bloomberg.