Инвеститорите, които очакват внезапен скок на цената на bitcoin след процеса по халвинг, ще трябва да изчакат няколко месеца - или дори няколко години, пише Reuters.

След като на 11 май наградата на копачите бе намалена двойно, имаше очакванията, че криптовалутата ще поскъпне, както се случи в предходните два такива случая, тъй като халвингът намалява предлагането.

Виртуалната валута поскъпна с 11% от 11 май, но в повечето дни губеше, а анализаторите казват, че техническите анализи са негативни. От януари до 11 май bitcoin поскъпна с над 40%.

"Bitcoin се люлее между мечки и бикове", казва Николас Пелеканос, трейдинг директор в NEM Ventures. Според него, данните сочат повече към мечо настроение и той заяви, че очаква нов спад скоро.

Но все пак редица инвеститори очакват в дългосрочен план цената на bitcoin да се покачи. След първия халвинг през ноември 2012 г. bitcoin подскочи от $10 до $1 160 за 12 месеца. След втория през юли 2016 г. криптовалутата поскъпна с над 300% от $650 до $2 800 за същия период.

"Може да отнеме между 6 и 12 месеца, за да могат инвеститорите да получат наградата от халвинга", казва Ленард Нео от Stack Funds. "Има значително забавяне между халвинга и установяването на ново равенство на пазара, основано на търсене и предлагане".

Тъй като печалбата на копачите намалява с 50%, халвингът засяга предлагането на bitcoin.

Инвеститорите залагат още, че институционалното търсене също ще се повиши.

Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупка или продажба на криптовалути или други активи.

Bitcoin мина $10 000 и достигна най-високата си стойност от февруари насам

Bitcoin мина $10 000 и достигна най-високата си стойност от февруари насам

От началото на годината криптовалутата е поскъпнала с 40%