Коледните празници донесоха добри новини за американския фондов пазар, след като предишните седмици той успя да запише най-големите спадове от десетилетия насам.

В края на 26 декември обаче основният индекс на "Уолстрийт" Dow Jones Industrial отчете най-големия си еднодневен ръст в историята си, а като цяло акциите на борсите в САЩ записаха най-доброто си представяне в рамките на една сесия от близо десетилетие.

Dow успя да добави 1086,25 пункта или 4,98% към стойността си до ниво от 22 878,45. S&P 500 също отчете сериозен ръст от 4,96% и така изненада с най-доброто си дневно представяне от март 2009 година. За Nasdaq това беше най-доброто представяне от 23 март 2009 година с ръст от 5,84 на сто.

Така тази сряда донесе най-сериозното рали след коледните празници в историята на американския фонов пазар, пише CNBC.

Сред най-добре представилите се акции бяха тези на големите търговски вериги, както и на някои технологични компании. Ценните книжа на Amazon поскъпнаха с 9,45 на сто, след като онлайн гигантът продаде рекорден брой стоки през празничния сезон.

Въпреки сериозният успех вчера, днес сутринта фючърсите дават сигнали, че акциите на "Уолстрийт" се отправят към лек спад.

"В края на тримесечието можем да видим покачвания в следващите няколко дни", казва Питър Кардийо, който е главен икономист в Spartan Capital Securities.

"Проблемът е, че президентът Доналд Тръмп продължава да предизвиква голяма несигурност. Така не можем да се фокусираме върху добрите новини", допълва той.