От днес Европейската централна банка започва да изкупува и корпоративни облигации като една от мерките за парично стимулиране на икономиката в еврозоната. 

Решението за използването на този вид дългови книжа бе взето преди време, но датата за прилагането им бе оповестена след края на изнесеното заседание на централната банка във Виена на 2 юни, припомня БТА. 

Тогава стана известно също, че на 22 юни ЕЦБ ще предложи дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO), давайки на банките достъп до финансиране при нулеви или отрицателни лихви. 

ЕЦБ представи през март мащабен пакет от стимули за засилване на растежа и инфлацията, но много от мерките като въпросните евтини банкови кредити и изкупуването на корпоративни облигации не бяха въведени веднага. 

Централната банка на еврозоната, базирана във Франкфурт, изкупува активи на стойност 80 млрд. евро месечно, полагайки усилия да стимулира икономическия растеж в региона.  А също и да ускори инфлацията, която вече трета поредна година не успява да достигне целевите малко под 2 процента и остава под нулевото равнище заради силното обезценяване на енергийните суровини. 

Изкупуването на активи би трябвало да приключи най-рано през март 2017 година и инвеститорите очакват до есента ЕЦБ да представи насоки как ще действа след този момент, посочва Reuters.