Париж ще изпревари Лондон и ще се превърне в най-важния финансов център на Европа през следващите години - или поне така смята министърът на финансите на Франция Брюно Ле Мар. Като предпоставки той посочи законовата рамка в страната, благоприятните за бизнеса реформи на президента Еманюел Макрон и привлекателността на Париж за живот, пише Reuters.

"След Brexit ще има нов лидер", уверен е той.

Париж е само един от градовете в континентална Европа, заедно с Франкфурт, Дълбин и Амстердам, които искат да привлекат компании, които напускат лондонското Сити - основно банките, които имат желание да останат в единния европейски пазар.

Но засега се смята, че няма да има бум на нови работни места през 2018 г., след като опасността от "твърд" Brexit бе избегната. А и засега Франкфурт се очаква като предпочитана дестинация, а Париж е далеч назад.

Френската столица обаче може да се възползва от решението на ЕС да премести базираните досега банкови власти именно в Париж.

В понеделник, ден преди началото на събитието в Давос, Макрон направи среща с топ банкерите и бизнесмени във Версай, за да се опита да им "продаде" Париж.