Бюджетният дефицит в САЩ се изстреля през март, достигайки 660 млрд. долара, сочат последните данни на местното министерство на финансите, предаде Zero Hedge. Това е третият най-висок дефицит в историята на страната изобщо.

В сравнение с предишната година, дефицитът се е увеличил с цели над 500%, след като през март 2020 г. той възлизаше на "само" 119 млрд. долара. Причината за феномена, разбира се, е изстрелването на правителствените разходи, които достигнаха почти 1 трлн. долара спрямо 355 млрд. долара преди година. Техният ръст е от почти 100% на месечна основа също, тъй като през февруари разходите на правителството бяха 559,2 млрд. долара.

"Гигантският връх се дължи основно на чековете, отпуснати на домакинствата след одобряването на Плана за спасяване на Америка, възлизащ на 339 млрд. долара, при който бяха опростени и заеми в размер на 87 млрд. долара, отпуснати по Плана за защита на работните места", изтъкват от Zero Hedge. "Като цяло правителството похарчи 453 млрд. долара "за защита на доходите" през март."

Все пак и постъпленията от данъци растат, но техният темп на покачване е в пъти по-малък от този на разходите. Те са се повишили с 13% на годишна основа до 268 млрд. долара.

Така всъщност на всеки почти 4 похарчени долара, властите събират по 1 от данъци.

От началото на фискалната година, която започна на 1 октомври 2020 г., дефицитът на САЩ се е изстрелял с 1,706 трлн. долара. Това е два и половина пъти по-висока стойност в сравнение със същия период на миналата фискална година, когато нарасна със 743,4 млрд. долара.