В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар слабо отстъпва пред еврото и паунда, докато практически не се промени по отношение на японската йена.

Търговската активност на валутния пазар в понеделник вероятно ще бъде по-ниска от обикновено, тъй като американските борси са затворени поради отбелязването на Деня на президентите.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се повиши с 0,1% по време на сутрешната сесия.

Към 10:05 часа българско време двойката евро/долар се търгува на ниво $1,0704 срещу $1,0695 при затварянето на сесията миналия петък. Общата европейска валута прибавя 0,10% към стойността си спрямо американската.

За една британската лира на пазара дават в същото време с 0,17% повече -1,2055 долара срещу 1,2037 долара за паунд в края на последната сесия.

Курсът на доларът спрямо японската валута възлиза на 134,03 йени спрямо 134,15 йени в края на предишната търговия.

Инвеститорите продължават да оценяват изявленията, направени от представителите на Федералната резервна система (Фед) миналата седмица, които се оказаха по-"ястребови", отколкото очакваха много участници на пазара.

Президентът на Федералната резервна банка на Кливланд (FRB) Лорета Местър каза, че вижда "убедителни аргументи" за повишаване на лихвите с 50 б.п. на срещата на Фед от 31 януари до 1 февруари. На тази среща лихвата беше повишена с 25 базисни пункта.

Президентът на Луис Фед Джеймс Балард също каза в реч в Тенеси, че е призовал за по-рязко повишаване на лихвите на последното заседание на Фед и не изключва по-голям ход в бъдеще.

Междувременно китайската валута е на ниво 6,8647 юана за едни долар, което е спад от 6,8686 юана за долар в петък.

Както беше съобщено, Народната банка на Китай отново поддържа основния лихвен процент по заемите (LPR) за една година на 3,65% годишно, процентът по петгодишните заеми на 4,3% годишно.

Китайската централна банка не е променила лихвените проценти за шест поредни заседания. В същото време много икономисти смятат, че през следващите месеци процентът може да бъде намален, за да се стимулира икономическият растеж, пише Bloomberg.