В началото на валутната търговия в петък щатският долар се засилва спрямо еврото и лирата стерлинг, като леко поевтинява по отношение на йената.

Към 10:20 часа българско време общата европейска валута поевтинява спрямо американската с 0,20% и се разменя на пазара при курс 1,0887 долара заедно евро срещу 1,0910 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време поевтиня с 0,28% - до $1,2189 за един паунд в сравнение с $1,2225 за паунд в края на търговията в четвъртък.

Стойността на долара по отношение на японската валута се понижи до 128,63 йени срещу 128,68 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добавя 0,07%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,08%.

Както Европейската централна банка, така и Централната банка на Англия повишиха основните лихвени проценти с 50 базисни пункта в четвъртък, като европейският регулатор заяви, че възнамерява да ги увеличи със същото число на следващото си заседание през март.

Британската централна банка понижи прогнозите си за инфлацията в страната за 2023-2025 г., а президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че рисковете както за икономическия растеж, така и за инфлацията в еврозоната са станали по-балансирани.

Ден по-рано Федералният резерв на САЩ повиши основната лихва с 25 базисни пункта. На предишното заседание процентът беше повишен с 50 базисни пункта, а преди това беше вдиган с 75 базисни точки четири пъти.

Ръководителят на Централната банка на САЩ Джеръм Пауъл по време на пресконференция след срещата призна за първи път, че "деинфлационният процес е започнал". Той също така заявеи, че процентът няма да надвишава 5%, и повтори, че Фед може да постигне забавяне на инфлацията, без да причинява значителни щети на икономиката.