По време на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар показва умерена низходяща динамика по отношение на еврото, паунда и йената в очакване на резултата от заседанията на Федералния резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания.

Икономисти и пазарни участници са съгласни, че Фед ще предприеме предпазлив подход към паричната политика на фона на проблемите в банковия сектор.

Консенсусната прогноза е регулаторът да повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта. Фючърсните котировки предполагат, че търговците виждат приблизително 83 процента шанс за подобно решение. Въпреки това много икономисти, включително представители на водещи банки на Уолстрийт, оттеглиха прогнозите си за повишаване на лихвите и сега смятат, че Фед ще си вземе почивка и няма да промени цената на кредитирането.

Подобна ситуация се развива и с лихвения процент на Bank of England, който според експертите може или да бъде увеличен с 25 б.т., или да остане непроменен.

Към 10:55 часа българско време общата европейска валута се покачва спрямо американската с 0,14% и се търгуваше при курс 1,0781 долара за едно евро срещу 1,0768 долара за евро в края на последната сесия.

Цената на единната европейска валута в съчетание с японската възлиза на 142,66 йени по същото време в сравнение с 142,68 йени за едно евро във вторник.

За един долар на пазара дават 132,45 йени срещу 132,51 йени в края на предишния търговски ден.

Британската лира стерлинг поскъпва с 0,53% и се търгуваше за $1,2279 в сравнение с $1,2217 за едни паунд при затваряне на търговията във вторник.

Курсът на еврото е на ниво от 0,8809 паунда срещу 0,8814 паунда ден по-рано.

Тази година паундът показва най-добрата динамика сред валутите на развитите страни, твърдят анализаторите на Deutsche Bank. В същото време те очакват по-нататъшно повишаване на курса му спрямо долара.