В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар се засилва спрямо еврото и йената, обезценявайки се спрямо лирата стерлинг. Японската валута, която растеше в началото на сесията, отново тръгна към спад.

Паундът се засилва след отказа на бившия британски премиер Борис Джонсън да се бори за поста лидер на Консервативната партия и съответно - ръководител на британското правителство. Това дава добри шансове за победа на бившия финансов министър Риши Сунак, отбелязва Financial Times.

Министърът на финансите на Япония Шуничи Сузуки каза в понеделник, че японското правителство ще предприеме необходимите мерки, за да предотврати "прекомерни колебания на обменния курс". Той отказа да каже дали е имало интервенции в петък и понеделник.

Доларът поскъпва спрямо юана, въпреки по-силните от очакваното данни за икономическия растеж на Китай. БВП на страната през третото тримесечие се е увеличил с 3,9% на годишна база след покачване с 0,4% през април-юни. Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Trading Economics, предвиждаше растеж от 3,4%.

Към 10:35 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо долара с 0,18% - до $0,9839 за едно евро в сравнение с $0,9862 за евро при затварянето на пазара в петък

Британската лира стерлинг в същото време е поскъпнала с 0,41% - до $1,1342 за един паунд спрямо $1,1303 за паунд в края на предходната валутата сесия.

Курсът на долара подскочи с 1,13% спрямо японската валута, до 149,16 йени спрямо 147,65 йени зад долар в края на петъчната търговия. В началото на днешната сесия доларът падна до 145,53 йени, но след това отново се трендът се обърна.

Спрямо китайската валута американската поскъпна с 0,33% - от 7,2306 юана за долар до 7,2548 юана за един долар.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,1%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,25 %.