Британската лира стерлинг отново се понижава спрямо долара в петък сутринта при няколко дни опит за растеж, след като падна до историческо дъно в понеделник. Паундът по всяка вероятност завършва тримесечието на червено - от началото на юли британската валута е поевтиняла спрямо долара с 8,5%.

Според анализаторите, въпреки положителната динамика от последните дни, ситуацията около паунда остава нестабилна.

"Въпреки че Bank of England възвърна известно доверие във валутата, държавните финанси все още трябва да бъдат коригирани, за да продължи ралито на паунда", каза стратегът на Credit Agricole CIB Дейвид Форестър, цитиран от Bloomberg.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес падна с 0,26%, а по-широкият WSJ Dollar - с 0.03%.

Но въпреки това доларовият индекс може да покаже стабилен растеж в края на месеца на фона на очакванията за по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ за ограничаване на инфлацията, пише Trading Economics.

Индикаторът е нараснал с около 3% от началото на месеца и около 7% от началото на тримесечието.

Към 10:05 часа българско време общата валута поевтиня с 0,32% спрямо долара и се разменя на пазара по $0,9805 за едно евро в сравнение с $0,9815 за евро при затварянето на сесията в четвъртък.

Курсът на американската валута към японската в същото време възлиза на 144,52 йени за долар в сравнение с 144,46 йени за долар ден по-рано.

За един британски паунд в петък сутринта на пазара дават $1,1142 - спад с 0,43% спрямо курса в края на търговията в четвъртък.