По време на търговска сесия в четвъртък сутринта доларът е относително стабилен към еврото, паунда и йената като запазва силни позиции по отношение на основните световни валути. Участниците на пазара оценяват изявленията на членовете на ръководството на Системата на Федералния резерв на САЩ.

Изчисленият от ICE индекс, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в четвъртък сутринта нараства с 0,16%, а по-широкият доларов индекс WSJ - с 0,14%.

Инвеститорите и търговци очакват публикуването днес на окончателните данни за октомврийската инфлация в еврозоната и данните за строителството на нови жилища в САЩ.

Към 11 часа българско време за едно евро на пазара дават 1,0386 долара в сравнение с курса на размяна от 1,0395 долара за евро при затваряне на сесията в сряда.

Обменният курс на долара спрямо японската национална валута в същото време падна с 0,03% и възлиза на 139,40 йени спрямо 139,50 йени за долар в края на последната сесия.

Британската лира стерлинг се покачва с 0,09% - до $1,1925 за едни паунд срещу $1,1914 за паунд ден по-рано.

Британският паунд се движи от вчера около 3-месечни върхове - над $1,19 за долар, докато инвеститорите оценяват последните икономически данни преди новото издание на бюджета, Тrading Еeconomics. Новите данни показват, че инфлацията в Обединеното кралство е скочила до 11,1% миналия месец, което е по-високо от прогнозите от 10,7%, достигайки 41-годишен връх.

Днес сутринта паундът първоначално отслабна след съобщението, но след това се възстанови, тъй като новите данни за индекса на потребителските цени, съчетани с горещи данни за пазара на труда, публикувани вчера, продължиха да оказват натиск върху Bank of England да вдигне допълнително лихвените проценти.