Доларът реализира най-голямата си печалба от повече от два месеца в сравнение с основните си конкурентни валути в петък. Повишаването на доходността на американските държани облигации предизвика известно отслабване на "мечите залози" ср ещущатската валута.

"Зелените пари" отскочиха от почти тригодишно дъно, като търговците днес сутринта реализират печалби по-специално спрямо еврото и паунда, след срива в доларовия индекс от близо 7% през 2020 г. и цели 0.9% през новата година на фона на очакванията за нови фискални стимули в САЩ, пише Ройтерс.

Демократите спечелиха ефективен контрол над Сената тази седмица, като дадоха възможност на новоизбрания президент Джо Байдън да прокара повече разходи, които според анализаторите ще бъдат отрицателни за облигациите и долара.

Доходността на референтните 10-годишни американските облигации достигна над 1% в сряда за първи път от март 2020 година.

Доларовият индекс в петък малко се покачи - до 89.859 пункта в азиатската търговия, след като в сряда се понижи до почти тригодишното дъно от 89,206 пункта. В четвъртък показателят се повиши с повече от половин процент, но продължава да се движи негативно на седмична база.

Общата валута днес продължава да губи, за да се разменя срещу долара по около $1,223 за евро в петък, отдалечавайки се от двугодишния връх в сряда от $1,234 за евро, на фона на опасения от нарастващите случаи на COVID-19, нови блокировки и бавния темп на ваксинация. Междувременно икономическите данни показват, че германското промишлено производство е по-добро от очакваното през ноември, както и износът и вносът за същия период. Докато данните от Франция показват рекорден спад в потреблението на домакинствата, както и първия спад на промишленото производство от април насам.

Британският фунт стерлинг се търгува в петък сутринта около нивото от 1,36 долара за паунд, слизайки от най-високото си ниво от две години и половина - 1,37 долара за паунд, достигнато в понеделник. Очаква се Банката на Англия да обяви нови облекчения на паричната си политика през следващите месеци, тъй като британската коронавирусна криза се засили и тъй като тази седмица и беше обявен нов национален локдаун. Паричните пазари сега очакват централната банка да намали лихвените проценти до отрицателна територия още през май.

Зелените пари се търгуват днес по 103.900 йени за долар, след като спечелиха 0.7%, преди да затвори търговията вчера на ниво 103.830 йени за долар в Ню Йорк.