Пенсията на всеки трети нов пенсионер намалява с до 10 процента, гласят предварителните данни от анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), публикуван вчера. При всеки втори обаче има повишение.

Промените са вследствие на одобрени редакции в пенсионното законодателство, гласувани от Народното събрание, и влязла в началото на 2019 г. в сила наредба.

Заради нея 31,1% от хората, които се пенсионират от януари 2019 г., ще получат пенсия, която е средно с 8,3% по-ниска, отколкото щеше да е по старите правила. Без промяна остават коефициентите на 11,9%, а на 56,8% се увеличава със средно 4,3%.

От НОИ обясняват, че намалението на пенсиите се отчита основно при хора, които в периода между 1997 и края на 1999 г. са се осигурявали за кратко на по-високи доходи.

"От гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9,1 млн. лв. за 2019 г., което е само 0,09% от общия разход за пенсии, заложен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за настоящата година", изчисляват от НОИ.

Какви пенсии получават българите?

Какви пенсии получават българите?

Всеки шести пенсионер у нас взема на месец между 250 и 300 лева

Какво се промени?

Правителството взе решение при изчисляване на индивидуалния коефициент вече да не се взима предвид осигурителния доход след 1 януари 2000 г. Преди няколко години бе прието още, когато става въпрос за период след 1997 година, да отпадне и изборът на период от три години. Промените бяха обяснени с твърде високи пенсии при евентуално отпадане на тавана на пенсиите. Той остана, като бе увеличен до 1 200 лева.

Закъснял анализ

Остава неясно защо чак сега НОИ подготвя анализ на подобна промяна. По-рано министърът на социалната политика Бисер Петков посочи, че на база симулация при пенсиониралите се през 2017 г., намаляват пенсиите на 37% от тях.

Публикуваните вчера данни са предварителни. Анализът е извършен на база на данни за 67 881 осигурени лица, които им предстои достигане на възраст и стаж за пенсиониране през тази година."Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява", коментират още от НОИ.

Как да се пенсионираме с възможно най-голяма пенсия?

Как да се пенсионираме с възможно най-голяма пенсия?

Няколко практични съвета за събиране на голяма сума пари