V-образното възстановяване на петрола продължава да хваща дори най-големите бикове на Уолстрийт неподготвени, пише CNN.

Goldman Sachs повиши вече доста оптимистичната си прогноза за цените на черното злато в неделя до $90 за барел от сорта брент до края на годината. Банката очаква американския лек суров петрол да достигне $87. "Макар че отдавна сме бичи настроени настоящият дефицит при търсенето и предлагането е по-голям от очакваното", пишат анализаторите на банката. Goldman Sachs посочва още, че възстановяването на търсенето след делта варианта на коронавируса е "дори по-бързо от очакваното", а световното предлагане "е под прогнозите".

С други думи, високите цени на петрола може да нарасна още повече. И подсказва, че бензинът и дизелът ще останат скъпи.

В България двете горива се продава срещу средно 2,27 лева на литър, по данни на Fuelo.net. В началото на годината те бяха малко над 1,80 лева, а на същата дата миналата година - малко под тази цена. Така ръстът за 2021 г. е малко под 25%.

Във вторник сутринта барел петрол от сорта брент с доставка за ноември се изкачи с още почти процент до над $80 - невиждано от три години ниво. Американският еквивалент сменя ръце срещу $76,10.

Снимка 548122

Последното поскъпване добавя към впечатляващото възстановяване на фона на Covid-19. В началото на пандемията, през април 2020 г., американският WTI падна под нула долара за първи път в историята - и докосна минус $40 за барел, или около $115 под настоящите нива.

Пандемията накара американските компании и производителите в Организацията на страните износителки на петрол да намалят драстично производството. Голяма част от свиването все още не е компенсирано.

Според Goldman Sachs настоящият дефицит ще остане и през следващите месеци. Вашингтон вече призова ОПЕК+ да увеличи добива - призив, който за момента не среща поддръжници в Рияд и Москва. По-късно днес групата ще публикува своята прогноза за търсенето на черното злато, която може даде повече детайли за плановете ѝ. Според GS обаче дори ОПЕК няма да успее да компенсира бързо недостига.

Междувременно BP Plc. прогнозира, че търсенето на петрол по света ще се завърне на предпандемични нива през третото тримесечие на 2022 г.