Цените на петрола паднаха с почти четири процента и достигнаха най-ниското си ниво от два месеца насам, предава Reuters. Спадът и този път се дължи на САЩ: президентът Доналд Тръмп въведе мита срещу вноса от Мексико, което създаде опасения за ръста на икономиките, а ресорната агенцията отчете по-малко от очакваното намаление на запасите.

Брент поевтиня с $2,58 до $66,78 за барел, а West Texas Intermediate (WTI) с $2,22 до $56,59. Това са най-ниските стойности за брент от 12 март насам и за WTI от 8 март насам.

За месеца брент е напът да поевтинее с 8%, а WTI - с 11%, което е първият месец на спад от пет месеца насам.Администрацията на енергийна информация отчете в четвъртък, че запасите на САЩ са намалели с 300 хил. барела - далеч по-малко от очакваните 900 хил. барела.

Пазарите се уплашиха и от въведените от Тръмп мита срещу вноса от Мексико, както и от неуспеха на преговорите между САЩ и Китай. Bernstein Energy изчислява, че при ново влошаване на отношенията търсенето на петрол в световен мащаб тази година ще се увеличи с едва 0,7% - наполовина от сегашните прогнози.

От началото на годината цените на петрола, които все още са с 20% по-високи, се подкрепят от картела ОПЕК и Русия, които намалиха добива. Както и от санкциите срещу Иран и Венецуела, които ограничиха предлагането.

Иран е свил наполовина износа са петрол след затягането на санкциите през май

Иран е свил наполовина износа са петрол след затягането на санкциите през май

Експортът на държавата е насочен основно към Азия