Цените на петрола поевтиняват с над 2% в четвъртък заради притеснения относно бавно възстановяване на търсенето заради нов ръст на заразените с коронавируса, заради рекордно високите щатски запаси и заради прогнозата на Фед, че възстановяването от пандемията ще отнеме години, пише Reuters.

Фючърсите на Brent поевтиняха с 2,2%, или 92 цента, до $40,81 за барел, изтривайки печалбата от сряда. Подобна е ситуацията и с американския еквивалент WTI, който пада с 2,5%, или 99 цента, до $38,61.

В САЩ запасите неочаквано се покачват с 5,7 млн.през предходната седмица до 538,1 млн. барела - рекордно висока стойност. Причината се крие в повишения внос заради пристигането на танкерите с петрол, купен през март и април, когато Саудитска Арабия рязко свали цените.

В същото време Федералният резерв заяви, че най-голямата икономика в света ще се свие с 6,5% тази година, а безработицата ще остане на ниво от 9,3% в края на 2020 г.

Междувременно случаите на заразени с коронавирус в САЩ надхвърлиха 2 млн. в сряда, а новозаразените растат след пет седмици на спад.